In continuare am reprodus editorialul scris de Anca Rancea, aparut pe
www.iaa.ro pe data de 13 iunie. Mie mi s-a parut un articol foarte interesant si adevarat in acelasi timp.
Se simte pe piata de evenimete o
„uzura” a speakerilor si a temelor abordate. Poate piata din Romania nu a ajuns inca la maturitate si nu poate sa dea un numar suficient de
„specialisti” pentru acest gen de manifestari si/sau nu se genereaza destul
„content” pentru a crea un plus de valoare prin informatiile aduse de speakeri. Deasemenea faptul ca majoritatea speakerilor ori nu isi fac singuri prezentarile ori le „recicleaza” de la conferinta la conferinta ar putea fi unul din motivele pentru care are de suferit imaginea unui astfel de eveniment si pana la urma si imaginea persoanei in cauza. Eu ma opresc aici si va las in contiuare cu editorialul publicat de IAA.
„
Piata de conferinte sau alte evenimente de profil devine din ce in ce mai plina. Si, asa cum se intampla in astfel de cazuri, de obicei, cantitate nu inseamna neaparat calitate.
de Anca RanceaUmbla prin popor o vorba de duh: Ai probleme cu increderea in sine? Uita-te in fiecare zi in oglinda si repeta-ti ca esti cel mai bun si intr-un final, vei ajunge sa crezi tu insuti acest lucru. Aceasta metoda de a capata incredere in tine a fost denumita Cultul personalitatii in oglinda.
Pornesc de la aceasta poveste pentru ca am ajuns sa cred ca si aceasta teorie a avansat, a fost dusa la nivelul urmator. Cu alte cuvinte, noua teorie are mai degraba de a face cu vorbitul in public, speakeri carora le place sa se auda vorbind, cu reiterarea propriilor pareri in fata unor oameni care au venit special ca sa te vada, si nu in ultimul rand, cu cultul (meritat sau nu) pe care noi romanii l-am dezvoltat pentru publicitari care lucreaza la agentii din afara tarii. Sa va explic:
Asa cum poate ati observat, de ceva vreme nu ne mai putm plange ca nu avem conferinte sau forumuri de specialitate la care sa mergem. Agenda unei persoane care vrea sa particpe la toate evenimentele de profil, este din ce in ce mai plina: cel putin un eveniment pe luna (asta daca nu punem la socoteala si evenimentele studentesti). In plus, daca acum cativa ani erau doar vorbitori autohtoni, acum lucrurile s-au mai schimbat si avem acces la un eveniment la care, macar teoretic, putem face schimb de idei.
Insa, asa cum ne este demonstrat tot mai des, aceste conferinte sunt din ce in ce mai palide (cu cateva mici exceptii). Mi se pare ca piata incepe sa fie supra-saturata de evenimente de acest gen, iar marea majoritate a vorbitorilor nu au nimic nou de spus si accepta invitatia fie din motive finaciare, fie din ratiuni de PR sau branding personal.
Din nou, asa cum poate ati observat, suntem mereu aceleasi si aceleasi fete la conferinte, cu foarte mici variatiuni, cu foarte mici exceptii. De multe ori se intampla ca si vorbitorii sa fie cam aceiasi, alesi parca printr-o formula de alegebra ce are de-a face cu aranjamente de X luate cate K. Insa, ai crede ca macar discursul lor este altul. Ei bine, nu. Nu putine au fost cazurile in care personalitati din industrie (si chiar va rog sa ganditi global si nu local) au venit cu acelasi discurs, aceleasi exemple... Daca strainii nu inteleg ca este acelasi public, care este scuza romanilor?
Presupunand ca discursul este totusi altul, ca s-a facut o noua prezentare in powerpoint, atunci avem mari probleme la skill-urile de prezentare.
Mai apoi, exista problema rationamentelor care au facut ca un anumit om sa vorbeasca despre un anumit subiect (exceptie cazul in care esti sponsor si atunci nu mai trebuie sa te chinui sa vii cu ceva nou, pentru ca toata lumea stie de ce esti tu acolo). Din ce am vazut pana acum, sunt mereu aceleasi si aceleasi probleme (relatia agentie-client, modalitatea de a trata consumatorul, acuratetea brief-urilor, etc) eventual transpuse intr-un alt ambalaj - fie unul lingvistic, sau unul uman.
Daca insa totusi avem un discurs nou, nu de putine ori acesta este doar o modalitate de a ridica in slavi mana care te hraneste (chiar daca, de cele mai multe ori, nu este un motiv intemeiat pentru a face o astfel de prezentare).
Si totusi, din multitudinea de prezentari care nu fac decat sa reitereze truisme si banalitati, mai apare cate o prezentare care te face sa nu regreti orele petrecute in afara biroului. Pentru toate celelalte, o sa parafrazez campania de la Olimpiadele comunicarii: dragi speakeri, nu plictisiti audienta cu aceleasi prezentari sau discursuri anoste!”
Un articol de nota 10